Un marco normativo favorable a las startups las 5 leyes que tienes que conocer

Un marc normatiu favorable a les startups: les 5 lleis que has de conèixer

A continuació, et presentem les principals lleis que recolzen la creació d'empreses i startups innovadores a Espanya: llei de startups, llei crea i creix, llei d'Emprenedors, última llei d'autònoms, nova llei concursal.

Publicat

Tipus

Post

Temps de lectura

5 minuts

Un marc normatiu favorable exerceix un paper fonamental en el desenvolupament de l'ecosistema de startups a Espanya. Proporciona les bases legals i reguladores necessàries per a impulsar la innovació, fomentar la inversió i facilitar la creació i el creixement de noves empreses. En oferir avantatges fiscals, simplificar procediments burocràtics i promoure la inversió en R+D, aquest marc permet no sols atreure persones emprenedores i capital, sinó també fomentar la competitivitat i la generació d'ocupació.

Llei de startups: Foment de la innovació empresarial

La Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents, popularment coneguda com a llei de startups és un component del marc normatiu espanyol que busca impulsar la creació d'empreses innovadores. Aprovada en 2022, proporciona un conjunt de beneficis i mesures específiques per a les startups, com ara:

  • Règim fiscal favorable: possibilitat de gaudir d'una tributació reduïda sobre els beneficis generats en els primers anys d'activitat.
  • Mesures per a facilitar l'accés al finançament: facilitats per a accedir al finançament a través de mesures com el règim de equity micromecenatge i la simplificació dels processos d'inversió.
  • Marc laboral més flexible: possibilitat d'obtenir beneficis en la contractació de personal, oferint un marc flexible per a la gestió de recursos humans.

En la secció de llei de startups es podrà aprofundir amb més detalli sobre aquesta legislació.

Llei crea i creix: Simplificació de processos empresarials

La Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d'empreses, coneguda com la llei crea i creix, té com a objectiu facilitar la creació d'empreses i incentivar la inversió en startups a través de la simplificació de tràmits i requisits fiscals. Alguns dels aspectes més destacats d'aquesta llei inclouen:

  • Reducció de tràmits burocràtics: possibilitat de realitzar els tràmits de creació i registre d'empresa de manera ràpida a través de mitjans telemàtics.
  • Lluita contra la morositat: impuls per a l'adopció de la factura electrònica entre empreses i autònoms facilitant una major traçabilitat i control de pagaments.
  • Impuls del creixement i expansió del teixit societari: promoció a la inversió en R+D i el desenvolupament tecnològic.

Llei d'Emprenedors: Estímul a la iniciativa empresarial

La Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, coneguda com la llei d'Emprenedors, és fonamental per a simplificar la creació d'empreses i fomentar l'esperit emprenedor. Alguns dels aspectes més destacats d'aquesta llei són:

  • Visats per a emprenedors estrangers: simplificació del tràmit per a l'obtenció dels permisos de residència.
  • Suport a l'emprenedoria femenina: promoció de la igualtat de gènere en l'emprenedoria.
  • Facilita la inversió estrangera: simplificació dels procediments per a atreure inversió estrangera.

Última Llei d'Autònoms: Millores per als treballadors autònoms

Des que s'aprovés el Reial decret llei 13/2022, els treballadors per compte propi o autònoms compten amb una sèrie de millora, enfortint la seva estabilitat financera i simplificant els tràmits administratius per als treballadors autònoms. Algunes de les disposicions d'aquesta llei són:

  • Reducció de càrregues fiscals: incentius fiscals per als treballadors autònoms, com ara la bonificació de quotes durant el descans per naixement i adopció.
  • Ampliació de drets socials: millores en les prestacions i drets socials per als treballadors autònoms, permetent, per exemple, compatibilitzar la percepció mensual de la prestació per desocupació amb el treball d'autònom.
  • Flexibilitat en la cotització: possibilitat de triar la base de cotització de la Seguretat Social.

Nova llei concursal: Facilitant la reestructuració empresarial

La llei concursal 16/2022 té com a objectiu simplificar i agilitzar els processos de reestructuració empresarial i reduir la liquidació d'empreses amb dificultats financeres. Algunes de les reformes inclouen:

  • Foment dels acords extrajudicials: facilita la negociació de deutes i acords amb les persones creditores abans de declarar-se insolvents a través d'un instrument preconcursal dirigit a evitar la insolvència.
  • Protecció de l'ocupació: mesures per a preservar l'ocupació i garantir la continuïtat de les empreses que passen per dificultats financeres, però que són susceptibles de generar beneficis.
  • Segona oportunitat: major flexibilitat perquè les persones emprenedores i empresàries tinguin una segona oportunitat després d'un fracàs empresarial, permetent que el deutor pugui eludir la liquidació del seu patrimoni si presenta un pla de pagaments, la qual cosa permetria mantenir la seva activitat i béns.

En resum, a Espanya s'ha establert un marc normatiu que recolza la creació i el creixement d'empreses, especialment les startups i empreses innovadores. Aquestes lleis no sols simplifiquen els procediments i fomenten la inversió, sinó que també promouen la innovació, la igualtat de gènere i la sostenibilitat en l'ecosistema empresarial.